Rumah pertama saya

Aku masa bujang, memang bercita cita nak beli rumah sebelum kahwin.

Untuk itu, aku tak beli kereta baru, gaji pertama, aku beli almari buku dan sedikit buku, gaji seterusnya aku beli buku dan penuhkan almari dengan buku yang boleh aku belajar serba sedikit tentang pengurusan wang, dan falsafah hisup. Gaji ketiga aku beli computer, bapak mahal, rm3000, pada tahun 2000. Aku beli second hand dengan jurutera mexico yang kerja satu kilang dengan aku. 

Beliau beli Rm6000., jadi aku Bayar rm1000 sebulan selama tiga bulan siap dengan pekej, belajar hardware dan software komputer. Terkejut awek awek tengok mat saleh keluar masuk rumah sewa aku. Berkat belajar computer dan internet, aku berjaya jadi blogger yang agak terkenal dan sekarang dah ada 10 buku di pasaran, alhamdulillah.

Sambung cerita semula, Setahun bekerja, aku dah planning nak beli rumah, waktu tu aku hanya ada sebuah motor RXZ, (beli second hand waktu belajar guna duit biasiswa) dan aku juga planning nak kahwin awal, jadi aku beli kereta dahaitsu cherede RM2500 untuk pikat hati mak mertua.

Yelah, mak mertua mana sanggup tengok anaknya basah naik motor.

Alhamdullilah, bakal bini aku tak malu langsung aku pakai kereta buruk, sebab aku jelaskan, duit yang ada nak beli rumah, pendek cerita, alhamdulillah, sebelum kahwin dapat beli rumah (sekarang dah jadi Woha Homestay ini).

Lepas kahwin, puan bini beli rumah teres di Kuantan, jadi aku berheti kerja di kemaman, dan pindah di Kuantan, jadilah rumah ini homestay yang korang sewa sebelum ini.

Awal kahwin beli kereta proton wira second hand ganti kereta dahaitsu buruk (jual RM2000 kepada ejen MLM sureco di Paka) , jual juga motor RXZ untuk tambah bayar muka, lepas anak dan tiga orang, baru beli MPV baru, pelan pelan kayuh, lepas tu puan bini dapat keluarkan KWSP, duit tu guna untuk beli tanah. (sekarang sedang bina rumah, jika dah siap, tambah lagi satu homestay di kuantan-lain kali cerita bab ini)

Panjang nak cerita, selamat bermalam di homestay kami, moral cerita, jangan malu pakai barang second hand jika matlamat anda jelas.

Woha homestay, Cherating dan Kemaman, ada Aircond, astro, dapur, mesin basuh dan lain lain.

RM150 semalam, 0199117163/0199227963 
No comments:

Post a Comment